Od pewniego czasu wiele osób buduje kaflowe piece jako piękny element dopracowania pomieszczeń, ale też dodatkowe ogrzewanie w zimne miesiące. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Tego typu konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, najczęściej z wnętrzem nienowych kamienic. Teraz coraz chętniej są one budowane. Takie konstrukcje budowane są ze specjalnie stworzonych kafli i niewątpliwie niektóre z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele posiadaczy działek w ogrodach zleca budowę również wędzarnie, grille, oraz piece do pieczenia pizzy i chleba. Taka zabudowa też może być wyjątkowym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o piękne wykończenie jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Wybudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić zdunowi. Jest to relatywnie prosta konstrukcja, mimo to trzeba zdawać sobie sprawę jak muszą przebiegać kanały. 

Własna wędzarnia w ogródku – świeże wędliny

Dużo osób tęskni za wyjątkowym aromatem domowych wędlin. Niestety te oferowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Dlatego bardzo popularne stały się wędzarnie w ogrodach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą także pięknie się prezentować. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje zbyt wiele miejsca, dlatego może sobie na nią pozwolić prawie każdy będący w posiadaniu wolnego miejsca na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego dokładnie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej wygląda wędzarnia do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy drób. Dlatego postawienie wędzarni warto zlecić specjaliście, który będzie umiał służyć radą w najważniejszych sprawach. Z całą pewnością niezwykłym uzupełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Drzwiczki mogą być z kratką, szybką albo zupełnie osłonięte. Także decyzja w przypadku zdobień zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

O czym trzeba pamiętać stawiając piec chlebowy w ogródku?

Mało co smakuje tak wyjątkowo jak świeżo upieczony chleb. A już na pewno zrobiony własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu do chleba. Posiadając odrobinę przestrzeni w przydomowym ogródku warto skusić się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa warto piec też placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji pieca do wędzenia, także postawienie pieca chlebowego warto zlecić profesjonaliście, który ma lata doświadczenia i orientuje się jak powinny być poprowadzone komory. Na pewno tego rodzaju zabudowa może zostać wykonana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Wszystko zależy od zasobności naszego portfela i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. W takiej sytuacji można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni i gotówki jaką posiadamy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Budowa wędzarni, grilla, pieca chlebowego – czy się opłaca? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to konstrukcje, które można wykonać samodzielnie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Aczkolwiek należy zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a surowce były odporne na spore wahania temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dobrać nam odpowiednią konstrukcję do naszych wymagań, ale także dobierze surowce z których taki piec powinien być zrobiony. Najczęściej takie piece robione są na indywidualne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno montowane. Na pewno cena zależy od projektu, i użytych surowców. Dodatkowym kosztem jest również transport, którego cena zależny jest odległości.