Kaszuby zdają się być niezwykłym miejscem na mapie Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno apektów kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez rząd językim mniejszości narodowej.

Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się także pochwalić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miast nie tylko pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Czego się spodziewać po kuchni kaszubskiej?

Jak znaczna część kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle związana jest z rytmem życia mieszkańców. Znaczy to, że wpływ mają na nią sezony oraz owoce, które wyda ziemia.

Od dekad Kaszubi zajmowali się pracami polowymi i połowem ryb. Dzięki temu główne przysmaki w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach.

Kościerzyna i okolice to także stosunkowo mocno zalesione obszary. Sprawia to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z dziada pradziada przekazują sobie przepisy na temat zdobywania, gromadzenia i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi.

Odpowiednio wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w menu dania takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak postawić na na rodzimą kuchnię.

Lokalna kultura i kuchnia – kaszubska restauracja w Kościerzynie

Wizyta na Kaszubach to konieczne odwiedziny w jednym z licznych tutejszych lasów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, uroku dodają im rozsiane co jakiś czas jeziorka. Są to idealne okolice na zżycie się z naturą i podładowanie baterii.

Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, charakterystyczny język i przyciągające wzrok stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.

Wizyta w innym mieście to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje miejscowe frykasy.

Szczególnie popularne dania, które oferuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu znawców poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku.

Poza tym lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z tutejszych lasów.
Gdy na mapie naszej wyprawy znajduje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Przeważnie szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki.

Jeśli chcemy na prawdę poznać tą kulturę dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najgłębiej zapuściły swe korzenie.